Als je toe bent aan vakantie maar je niet beschikt over een groot vakantiebudget, is een dichtbij huis vakantie een logische optie. Je bespaart op dure vliegreizen en je kunt comfortabel en goedkoop reizen door gebruik te maken van je eigen vervoermiddel of het openbaar vervoer.

Reizen wordt vaak geassocieerd met verre bestemmingen. Het is echter niet de afstand die een geslaagde reis garandeert. Je kunt net zo goed mooie herinneringen opbouwen dicht bij huis als op een verre exotische bestemming. Het weer is vaak een bepalende factor voor het welslagen van je trip. De kans op zonnig weer is groter in Thailand dan in de Benelux, maar als je de weersverwachting goed in de gaten houdt kun je de kans op een regenachtige vakantie beperken. Een dichtbij vakantie moet je namelijk niet maanden van tevoren boeken en kan op korte termijn geregeld worden. We vergeten vaak dat ons land en de buurlanden veel te bieden hebben.

Er zijn veel interessante bestemmingen kortbij de deur. We beschikken over historische steden, natuur en uitstekende gastronomie. Reizen is ontdekken. Het ontdekken van het onbekende. Het mag misschien vreemd klinken, maar als je die stad 100 kilometer van je huis verkent, ben je ook op verkenning naar iets nieuws. Informeer jezelf door het lezen van reisverhalen en blogs op het internet of krijg informatie uit eerste hand van vrienden of familie over de plek die je gaat bezoeken. Probeer je niet te beperken tot de overbekende bezienswaardigheden, en verken het onbekende. Vooral in steden zijn er interessante winkels, galeries of tavernes te ontdekken in de kleine straatjes gelegen naast de drukke toeristische paden. Informeer jezelf ook of er evenementen plaats vinden in de periode van je bezoek. Je kunt deze dan bezoeken, of als je geen fan bent van de drukte een andere periode kiezen voor je bezoek.

Als je kies voor een bestemming dichtbij je woonplaats heb je veel mogelijkheden om op je bestemming te komen. Het openbaar vervoer is een goede keuze. Het is goedkoop en comfortabel. Je kunt natuurlijk ook voor je eigen vervoermiddel kiezen. Beperk je keuze echter niet enkel tot de auto. Denk ook eens aan de fiets, de brommer of zelfs te voet. We beschikken namelijk over een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Kaarten van deze netwerken zijn beschikbaar op het internet, en een routeplanning kan eenvoudig gemaakt worden. Als je kiest voor deze optie is het belangrijk te begrijpen dat het op de bestemming komen een deel is van je vakantie. Een ander voordeel van deze keuze is dat je de onvermijdelijke extra vakantie kilo’s wegwerkt met je lichamelijke beweging. Beperk jezelf niet tot een enkele dag fietsen of wandelen. Je kunt meerdere dagen plannen om naar je vakantiebestemming te gaan en kiezen om de terugreis te maken met bijvoorbeeld het openbaar vervoer.