Je wilt de wijde wereld verkennen, maar hebt geen zin om alles te plannen. Ook budgettair zit het een beetje krap. De uitkomst is wellicht een groepsreis.

Deelnemen aan een groepsreis heeft vele voordelen. Een van de voordelen is dat je goedkoper dingen kunt beleven en ervaren dan wanneer je dit individueel doet. De besparing zit hem vaak in het transport. Als je in groepsverband reist worden de kosten hiervan aanzienlijk lager. Ook hebben organisaties die groepsreizen organiseren een goede overeenkomst met hotels, zodat je doorgaans voor een gunstige prijs kunt overnachten.

Je hoeft daarnaast zelf niets te plannen. Alles is netjes geregeld en je kunt relaxed op reis vertrekken. Het enige wat je moet doen is op tijd op de afspraak zijn. Een ander voordeel is dat je niet alleen bent. Daarmee bedoelen we niet dat je anders zonder partner of vrienden op reis gaat, maar dat je met andere, vreemde mensen op reis gaat. Het hangt van de persoon af hoeveel interactie je wilt met de andere reizigers, en ieders privacy moet gerespecteerd worden. Vaak wordt er onder de reizigers echter contact gelegd en vriendschappen gesloten. Het is een sociaal gebeuren en iedereen is in een goede stemming, want we zijn tenslotte op vakantie.

Een niet voor de hand liggend voordeel van reizen in groep is dat je de groepsreis kunt gebruiken als een oriƫntatie. Bijvoorbeeld wanneer je besluit op groepsreis te gaan naar Parijs. Je zult ongetwijfeld alle belangrijke bezienswaardigheden bezichtigen. Je krijgt echter ook een goed idee over wat er nog meer te zien is in de stad. Is het de moeite waard om nog eens terug te komen en van het toeristische pad of te wijken of dat museum te gaan bezichtigen?

Als je deelneemt aan een groepsreis ben je een teamspeler. Je kan niet zomaar even van het schema afwijken. Alles is precies gepland en daarvoor is het van groot belang dat we ons aan het tijdsschema houden. Je moet rekening houden met je medereizigers en iedereen heeft de verantwoordelijkheid om stipt te zijn. Dit is belangrijk zodat irritaties en onenigheid vermeden kunnen worden.

Groepsreizen zijn een goedkope en gemakkelijke manier om een bestemming te ontdekken. Probeer het eens, zou ik zeggen.