Reizen kun je op allerlei manieren. Sommige verkiezen eersteklas vliegtuigstoelen en verblijven in vijfsterrenhotels, anderen genieten dan weer van de eenvoud van kamperen. Als je er graag op uit trekt met de rugzak, heb je enkele economisch gunstige mogelijkheden voor je verblijf. Laten we ze even samen bekijken.

Kamperen is niet voor iedereen weggelegd. Als je van luxe en comfort houdt kun je beter een andere optie kiezen. Je bent misschien als kind op kamp geweest met de jeugdbeweging en je hebt hier leuke herinneringen aan. Als je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken en kunt leven zonder al te veel luxe, is kamperen een goede en goedkope manier om op vakantie te gaan. Allereerst heb je natuurlijk wel wat kampeerspullen nodig. Ga deze echter niet allemaal nieuw kopen. Er zijn veel tweedehands spullen te koop, en je vrienden en familie hebben ongetwijfeld kampeerspullen die je kunt lenen. Als kamperen echt iets voor jou is, dan kun je later altijd nog investeren in degelijk en kwaliteitsvol materiaal.

Daar je met een rugzak reist kun je natuurlijk niet al te veel spullen meenemen, want dat is niet erg comfortabel. Een goede afweging van wat je wel en niet nodig hebt is dus belangrijk. Ook de juiste keuze van kleding is belangrijk. Kies kledij die je op verschillende manieren kunt combineren. Een regenjasje en een fleece trui zijn handig om je droog en warm te houden mocht het weer wat minder zijn. Neem een kleine hoeveelheid waspoeder mee, zodat je snel een wasje kunt doen op de kampeerplaats mocht dit nodig zijn. Eten kun je het best in de lokale supermarkt kopen. Een blik spaghetti of macaroni en een snack kun je pakken in geval je even geen goesting hebt om te gaan winkelen. Zorg ook dat je een bidon bij de hand hebt, zodat je voldoende kunt drinken. Als het om kampeerspullen gaat moet je er vooral op letten dat je een goede kwaliteit tent en slaapzak meeneemt. Wanneer je dit doet kan het niet meer stuk.

Een andere economisch gunstige manier om op vakantie te gaan met de rugzak is verblijven in een jeugdherberg of hostel. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om kampeerspullen, en je kunt wat meer kleding inpakken in je rugzak. Het enige nadeel is dat kamers vaak moeten worden gedeeld met vreemden. De ene persoon vindt dit een plus omdat ze zo nieuwe mensen leren kennen, maar als je gesteld bent op je privacy is dit niet aan te raden.